Låna till ny bostad?

    Du kanske har läst att man nyligen har sänkt lånetaket på bostadslån? Numera kan du inte räkna med att få låna mer än 85% av värdet på den bostad du tänker köpa. Du behöver alltså kunna lägga 15% som en kontantinsats. Vissa långivare erbjuder dig en form av blancolån; lån utan säkerhet, för att täcka upp 90% av ditt bostadsköp, eller ännu mer.

    Det som är viktigt att tänka på då är att räntan på summan över 85% oftast är betydligt högre än för det så kallade bottenlånet. Du är troligtvis också även tvungen att amortera på ditt blancolån. Det är därför hög tid att fundera på vilken prisklass ditt framtida hus/lägenhets-köp kan komma och kosta och börja spara pengar till detta. Lyckas du få ihop 15% till en kontantinsats klarar du dig med lägre räntor och du behöver kanske inte ens amortera på ditt lån om du inte vill.

    När du ansöker om ett bostadslån är det också viktigt att tänka på att räntorna kommer att stiga, banken vill gärna se att du klarar av ett räntetryck på 7-8% för att du ska få ta lånet.