Lån

  Hur fungerar mikrolånen?

  Anledningen till att mikrolånen har slagit igenom på bred front är att det är enkelt att ansöka om lånet och det går snabbt att få pengarna utbetalda, ofta redan samma dag. Ett mikrolån brukar man definiera som ett lån av en mindre summa, 500 till 5000 kr men det kan även vara upp till 10 000 kr. Generellt brukar även löptiden vara kort, 30 dagar, ibland upp till 60 dagar. Om man funderar på att ta ett mikrolån är det viktigt att man har klart för sig att man kan betala tillbaka lånet innan löptiden går ut, det är därmed inte lämpligt att ta ett mikrolån för att täcka upp en annan skuld eller liknande. Villkoren och kostnaderna mellan de olika långivarna skiljer sig ibland mycket åt. En del lockar med ett första lån utan några avgifter såvida man är ny kund, andra lockar med att man kan låna ut pengar även om du skulle ha en betalningsanmärkning. Konkurrensen är därmed hård och du som konsument kan spela ut långivarna mot varandra och få till bra villkor. Källor: jämförsmslån.nu | förstalånetgratis.nu

  off

  Se upp med den effektiva ränta

  Den effektiva räntan är lånets totala kostnader inklusive alla avgifter, uppläggningskostnad osv. Krediter och privatlån utan säkerhet har ofta en mycket hög effektiv ränta. Privata Affärer har sammanställt de krediter med högst ränta under 2010. Här är ett urval av de som toppar listan:

  • Travelcard Visa: 27,15%
  • Bauhaus: 24,78%
  • Sibakortet Mastercard: 24,86%
  • Expert Card Mastercard: 23,98%

  Mer information om privatlån och räntor hos olika lånegivare hittar du på Privatlån Online.

  off

  Låna till ny bostad?

  Du kanske har läst att man nyligen har sänkt lånetaket på bostadslån? Numera kan du inte räkna med att få låna mer än 85% av värdet på den bostad du tänker köpa. Du behöver alltså kunna lägga 15% som en kontantinsats. Vissa långivare erbjuder dig en form av blancolån; lån utan säkerhet, för att täcka upp 90% av ditt bostadsköp, eller ännu mer.

  Det som är viktigt att tänka på då är att räntan på summan över 85% oftast är betydligt högre än för det så kallade bottenlånet. Du är troligtvis också även tvungen att amortera på ditt blancolån. Det är därför hög tid att fundera på vilken prisklass ditt framtida hus/lägenhets-köp kan komma och kosta och börja spara pengar till detta. Lyckas du få ihop 15% till en kontantinsats klarar du dig med lägre räntor och du behöver kanske inte ens amortera på ditt lån om du inte vill.

  När du ansöker om ett bostadslån är det också viktigt att tänka på att räntorna kommer att stiga, banken vill gärna se att du klarar av ett räntetryck på 7-8% för att du ska få ta lånet.

  off