Handel

  Presentkort – bra för butiken – dåligt för dig?

  Presentkort är en vanlig present, för något år sedan var det faktiskt den näst mest vanliga presenten i USA. 2006 spenderades hela 80 miljarder dollar på presentkort. En undersökning som gjordes 2006 visar också att hela 10% av presentkorten aldrig löses in, alltså en gåva på 8 miljarder till butikerna. Detta beror allt som oftast på glömska kunder och giltighetstiden går ut eller att kunden helt enkelt slarvar bort sitt presentkort. Många rekommenderar därför kontanter istället för presentkort, men hur roligt är det egentligen? Med ett presentkort kan i alla fall ha en liten baktanke. Om man får kontanter är det lätt hänt att de ”försvinner” till vardagsinköp och inte alls till något speciellt som man kanske hade tänkt innan.

  Vill du ändå ge bort ett presentkort? Gör ett eget presentkort med hjälp av färdiga mallar, ge bort en romantisk middag, en utflykt, ett biobesök eller något annat kul. Det behöver inte kosta något – det är personligt och framförallt; det har inget bäst-före-datum!

  off

  Fortsatt ökad julhandel

  Enligt en undersökning från DIBS ökade julhandeln på nätet under 2009 med 17% jämfört med föregående år. I jämförelse kan nämnas att den fysiska detaljhandeln endast ökade 4,5% mellan julen 2008 och 2009. Undersökningen är baserad på underlag från 1700 svenska e-butiker. Trots att många hushåll har svag privatekonomi pekar allt på att försäljningen av julklappar kommer ta nya rekord även under 2010.

  off